RIC
Региональный информационный центр
научно-технологического сотрудничества с ЕС
 

Новости

Предложения о партнерстве от европейских коллег по тематическому направлению "Продукты питания,сельское хозяйство, рыболовство и биотехнологии"

Если у Вас есть проектное предложение, соответствующее представленным темам, и Вы заинтересованы в сотрудничестве с европейскими организациями, просим вас направить свои заявки с указанием интересующей темы и Вашим проектным предложением (форма для заполнения по ссылке http://www.ric.vsu.ru/UserFiles/File/proektn_predl.doc> ) по адресу viv@rciabc.vsu.ru. Если Вы уже направляли нам свое проектное предложение, просьба указать это в заявке. Ваши проектные предложения будут направлены в европейскую контактную точку, сотрудничающую с представленными организациями.

Организация

Темы

Agricultural University and Adam Mickieiwcz University, Poznan, Poland


KBBE-2007-1-2-03
Разработка более эффективных техник анализа риска, наносимого насекомыми - паразитами и патогенными микроорганизмами в рамках фитосанитарии (Development of more efficient risk analysis echniques for pests and pathogens of phytosanitary concern).

KBBE - 2007-1-2-04
Сокращение потребностей во внешних вложениях в особо ценные садовые и декоративные культуры (Reducing the need for external inputs in high value rotected horticultural and ornamental crops).

К BBE - 2007-2-3-01
Smart control for improved food and feed technologies.

KBBE - 2007-2-4-02
Обнаружение загрязняющих веществ в продуктах питания и пищевой цепи (Detecting contaminants in the food and feed chain).

KBBE - 2007-2-4-05
Food sampling strategies for risk analysis.

KBBE - 2007-2-5-05
Сокращение загрязнения микотоксинами в продуктах питания и пищевой цепи (Reducing mycotoxins contamination in the food and feed chain). 


AYBAK NATURA Analysis Laboratory Industry and Limited Company - TURKEY


Анализ окружающей среды (почва, вода, воздух) (Environment Analysis (soil, water, air) )

Контроль и экспертиза качества продуктов питания (микробиология – осадок и вспомогательные вещества – общая химия) (Control and expertise of food quality (microbiology-residue & additives - general chemistry) )

Пищевые технологии (Food technology)


Department of Mechanical Engineering & Aeronautics, Laboratory of Technology and Strength of Materials

KBBE - 2007-1-2-04
Сокращение потребности во внешних вложениях в особо ценные садовые и декоративные культуры (Reducing the need for external inputs in high-value protected horticultural and ornamental crops)

KBBE - 2007-1-4-01
Развитие био-экономики, основанной на знаниях (Продукты питания, сельское хозяйство, рыболовство и биотехнологии) (Developing the knowledge - based bio - economy ( KBBE ) )

KBBE - 2007-1-4-02
Обеспечение эффективного трансфера технологий в “био”-экономике, основанной на знаниях (Enabling efficient transfer of technology in the knowledge - based bio - economy)

KBBE - 2007-1-4-12
Политические и институциональные аспекты устойчивого сельского хозяйства и сельскохозяйственного развития в странах Средиземноморского региона (Policy and institutional aspects of sustainable agriculture , forestry and rural development in the Mediterranean partner countries)

KBBE - 2007-2-1-02
Разработка инструментов изучения потребителя продуктов питания в Восточно-балканских странах (Developing research tools for food consumer science in the Western Balkan Countries)

KBBE - 2007-1-2-07
Координация исследований в области сельского хозяйства в Средиземноморском регионе (Coordination of Agricultural Research in the Mediterranean)

KBBE - 2007-4-01
Сеть Национальных контактных точек (National Contact Point Network)

KBBE - 2007-2-3-06
Network for facilitating the implementation of high-tech processing at industrial scale

KBBE - 2007-2-5-04
Устойчивость пищевой цепи (Sustainability of the food chain) 


Department of Agricultural Biotechnology, Agricultural University of Athens

KBBE - 2007-1-2-03
Разработка более эффективных техник анализа риска , наносимого насекомыми - паразитами и патогенными микроорганизмами в рамках фитосанитарии (Development of more efficient risk analysis techniques for pests and pathogens of phytosanitary concern) .

KBBE - 2007-1-2-06
Разработка новых методов оценки и маркетинга нерыночных на текущий момент продуктов и услуг лесного хозяйства (Developing new methods for valuing and marketing of currently non-marketable forest goods and services). 


Laboratory of Microbial Storage Products Research, Institute of Microbiology and Biotechnology, University of Latvia


Исследование физиологии , биохимии и энзимологии микроорганизмов в рамках различных условий роста (Investigation of physiology, biochemistry and enzymology of microorganisms under different growth conditions);

Оптимизация процесса ферментации для производства различных метаболитов , энзимов и резервных биополимеров в ходе культивирования бактерий и дрожжей (включая генетически модифицированные организмы) (Optimization of fermentation process for production of different metabolites, enzymes and reserve biopolymers during cultivation of bacteria and yeasts (including genetically modified organisms) );

Исследование (скрининг) новых производственных механизмов фитогемагглютенина и этанола , способных использовать дешевые возобновляемые субстраты (Investigation (screening) of a new PHA and ethanol producing strains able to use cheep renewable substrates);

Создание экономически эффективной технологии параллельного производства из лигноцеллюлозных гидролизатов полезных продуктов , таких как PHB и биоэтанол (Elaboration of economically efficient technology for simultaneous production from lignocellulosic hydrolyzates of useful commodities like PHB and bioethanol);

Оптимизация ферментации пентоз посредством натуральных ксилоза - ферментирующих дрожжей и генетически модифицированных дрожжей (Optimization of pentoses fermentation by natural xylose-fermenting yeasts and genetically modified yeasts). 


Mass Spectrometry Center - University of Mons-Hainaut

KBBE - 2007-2-3-03
(Био-) технологии производства пищевых добавок , красителей и ароматизаторов ((Bio) technologies for the production of food additives, colorants and flavours).

KBBE - 2007-2-4-02
Обнаружение загрязняющих веществ в продуктах питания и пищевой цепи (Detecting contaminants in the food and feed chain).

KBBE - 2007-3-1-06
Биополимеры – Биологические полимеры из растений (Biopolymers : biological polymers from plants). 


University degli Studi di Milano


The title of the project is " Rhodanese-like proteins and response to multiple environmental stresses".

Aim of the proposal: The above evidences represent the conceptual basis for a proposal that intends to define the involvement of rhodanese-like proteins as oxidant-responsive factor in order to improve selection of microbial strains able to respond to oxidative and disulphide stresses . Moreover, transcriptional approach with catabolic and stress-related gene products applied directly to the environment could contribute to improve the understanding of the biorestoration dynamics .

In particular, to provide a scientific framework for understanding the control of the expression of specific rhodanese proteins, we will study: - the modulation of RhdA induction in the A.vinelandii model system, by using selected superoxide generators such as paraquat, phenazine methosulphate or hydrogen peroxide; - the impact of PAH-induced stress on modulation of the expression of the rhodanese-like proteins detected in Mycobacterium strains (3) that represents a paradigmatic PAH-degrading strain in which rhodanese-like activities are induced by growth on phenanthrene.

To pursue the project goals that should be widen to other microbial strains that respond to specific xenobiotics, the following integrated approaches will be used: - comparative studies of protein profiling by Proteomic analysis, taking advantage of our lab experience in 2-DE, image analysis, and the already available materials (antibodies that specifically recognize selected rhodanese-like proteins); - Real Time-PCR to confirm up- and/or down-regulation of the expression of rhodanese-like proteins in defined stress-induced conditions;- analysis of post-transcriptional modifications of the target rhodanese-like proteins by using in vivo and in vitro models to induce oxidative and disulphide stresses. 

 

Ссылки по теме

no links...